Charles Michel:Χαιρετίζουμε την ιδέα μιας Λέσχης για το Κλίμα που προτάθηκε από τη γερμανική προεδρία της G7.
Δηλώσεις του Προέδρου Charles Michel πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στο Schloss Elmau της Γερμανία
Mαρίνα Κουρμπέλα - pelazkarabo@gmail.com - 26 Ιουνίου 2022,3.57μμ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος κορυφής της G7 που διοργανώνεται από τη φετινή γερμανική Προεδρία της G7 από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου στο Schloss Elmau της Βαυαρίας.
Την ΕΕ εκπροσωπούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Η σύνοδος κορυφής της G7 τονίζει η ΕΕ, αποτελεί ευκαιρία να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς υπέρ της προόδου, της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας. Χρειάζονται αλληλεγγύη και στενή συνεργασία προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Οι επτά συνεδριάσεις εργασίας που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής θα επικεντρωθούν σε διάφορα θέματα: παγκόσμια οικονομία, εταιρικές σχέσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες, εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, βιωσιμότητα, επισιτιστική ασφάλεια, πολυμερής προσέγγιση και ψηφιακός μετασχηματισμός.
Η γερμανική Προεδρία έχει επίσης προσκαλέσει ηγέτες από την Αργεντινή, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική να συμμετάσχουν σε αρκετές συνεδριάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Στο τέλος της συνόδου κορυφής οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν ανακοινωθέν των ηγετών.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Charles Michel πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή και μεταξύ άλλων, είπε:Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη Συμφωνία του Παρισιού και στο να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Χαιρετίζουμε την ιδέα μιας Λέσχης για το Κλίμα που προτάθηκε από τη γερμανική προεδρία της G7. Αυτό θα χρησίμευε για τη στήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού, την ενίσχυση του έργου της UNFCCC και τον περιορισμό της διαρροής άνθρακα.
Οι δηλώσεις, αναλυτικά
Είναι χαρά να βρίσκομαι εδώ στην όμορφη Βαυαρία. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Καγκελάριο Scholz για τη φιλοξενία της συνάντησής μας.
Θα ήθελα να εστιάσω σε πέντε βασικούς τομείς στους οποίους η ΕΕ και η G7 μπορούν να κάνουν και, ελπίζω, να κάνουν πραγματική διαφορά, και
συγκεκριμένα: Ουκρανία, επισιτιστική ασφάλεια, ενέργεια, κλίμα και υγεία.
Οι συζητήσεις μας στο G7 θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στην Ουκρανία. Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει θέσει τον κόσμο σε κίνδυνο, επηρεάζοντας δραματικά τον εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας, καθώς και τις τιμές και τον πληθωρισμό. Από την πρώτη μέρα, απαντήσαμε με ακλόνητη ενότητα και υιοθετήσαμε μια προσέγγιση δύο οδών που περιλαμβάνει υποστήριξη για την Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξη στην Ουκρανία και έχει επίσης κινητοποιήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα και δεσμευόμαστε να προσφέρουμε περισσότερα. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, περισσότερα οικονομικά μέσα και περισσότερη πολιτική υποστήριξη. Δεσμευόμαστε επίσης να υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Όσον αφορά τις κυρώσεις, η ΕΕ έχει επιβάλει έξι πακέτα σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο. Το πιο πρόσφατο πακέτο, που επιβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, θα απαγορεύσει το 90% του ρωσικού πετρελαίου που εισάγεται στην ΕΕ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Αυτός ο πόλεμος αναδιαμορφώνει επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στην τελευταία μας σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμφωνήσαμε να δώσουμε στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας χώρας. Και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Γεωργία, μόλις ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Ουκρανία. Και για το μέλλον της Ευρώπης.
Η ΕΕ και η G7 μοιράζονται τους ίδιους στόχους: να σταματήσει η πολεμική μηχανή της Ρωσίας, προστατεύοντας παράλληλα τις οικονομίες μας και τις οικονομίες των εταίρων μας. Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα βοηθήσει στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε σθεναρά τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες.
Οι συζητήσεις μας εδώ θα επικεντρωθούν επίσης στην επισιτιστική ασφάλεια, η οποία αποτελεί μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία. Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως σιωπηλό όπλο πολέμου και πρέπει να αντιμετωπίσουμε σθεναρά την προπαγάνδα και τις ενέργειες της Ρωσίας στον τομέα των τιμών των τροφίμων και των λιπασμάτων. Οι επικίνδυνες πολιτικές της Ρωσίας ευθύνονται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Προκαλούν τεράστια δεινά στις φτωχότερες χώρες και στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Αυτές οι πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό λιμένων και την καταστροφή των γεωργικών υποδομών. Μετατρέπουν τα χωράφια με σιτάρι σε χωράφια πολέμου. Και οι οικογένειες… τα παιδιά… αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας. Οι άνθρωποι χρειάζονται αυτό το φαγητό τώρα και ο χρόνος τελειώνει.
Ως εκ τούτου, η ΕΕ εργάζεται σε εναλλακτικές διαδρομές για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.
Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να ανοίξει εκ νέου τις θαλάσσιες οδούς για να βοηθήσει με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες της Ουκρανίας για την ασφάλεια. Και υποστηρίζουμε παγκόσμιες πρωτοβουλίες, όπως αυτές που ανέλαβε η Παγκόσμια Συμμαχία για την Επισιτιστική Ασφάλεια. Η Παγκόσμια Αντίδραση για την Επισιτιστική Ασφάλεια της ΕΕ και η πρωτοβουλία FARM είναι επίσης σχετικές. Η ΕΕ εργάζεται επί του παρόντος για να κινητοποιήσει σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τους εταίρους που έχουν πληγεί περισσότερο.
Η ενεργειακή ασφάλεια θα εμφανίζεται επίσης στις συζητήσεις μας, καθώς η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα ακόμη παράδειγμα του καταστροφικού αντίκτυπου του πολέμου της Ρωσίας. Ο πόλεμος έχει αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις αγορές ενέργειας … και αύξησε τις τιμές για οικογένειες και επιχειρήσεις. Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, αποφασίσαμε για μια συλλογική απάντηση. Στην ΕΕ, αποφασίσαμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας. Για να γίνει αυτό, διαφοροποιούμε τις πηγές ενέργειας, επεκτείνουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προάγουμε την ενεργειακή απόδοση. Από αυτή την άποψη και μακροπρόθεσμα, η κλιματική ουδετερότητα είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας.
Οι συζητήσεις μας θα εξετάσουν επίσης το επείγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια τεράστια ευκαιρία. Η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη Συμφωνία του Παρισιού και στο να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Χαιρετίζουμε την ιδέα μιας Λέσχης για το Κλίμα που προτάθηκε από τη γερμανική προεδρία της G7. Αυτό θα χρησίμευε για τη στήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού, την ενίσχυση του έργου της UNFCCC και τον περιορισμό της διαρροής άνθρακα.
Στοχεύουμε επίσης στην απαλλαγή της βιομηχανίας από άνθρακα. Έτσι, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε «Συμπράξεις για τη δίκαιη μετάβαση στην ενέργεια» με χώρες που είναι έτοιμες να αναλάβουν πραγματική δράση για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα από τους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας. Η συνεργασία μας με τη Νότια Αφρική, η οποία ξεκίνησε πέρυσι, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού.
Όσον αφορά την υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα διδάγματα από την πανδημία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές πανδημίες. Οι διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό «μέσο πανδημίας» βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη.
Τέλος, κυρίες και κύριοι, το G7 ξεκίνησε για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου. Από τη συνάντησή μας τον περασμένο Ιούλιο, στην Κορνουάλη, ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά. Έχουμε ανταποκριθεί γρήγορα, με ασφάλεια και αποτελεσματικά. Και σήμερα, 49 χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση της G7, έχουμε όλοι μια ιδιαίτερη ευθύνη. Ο κόσμος παρακολουθεί. Ας πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ας προωθήσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες και ας υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο.
ΠΗΓΗ:ΕΕ
Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com - Επιτρέπεται η αναδημοίευση, με αναφορά της πηγής