Κουβέιτ και Κατάρ: Δε θα χρειάζονται θεωρήσεις για ταξίδια στην ΕΕ και χρονικό διάστημα....

 Επισκέπτες  στην Ελλάδα από Κουβέιτ και Κατάρ για διάστημα 90 ημερών : Χωρίς θεώρηση 

pelazkarabo@gmail.com - 30 Iουνίου 2022, 2.17μμ

Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε χτες ,στη θέση του σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έκδοση κανονισμού με τον οποίο απελευθερώνονται το Κουβέιτ και το Κατάρ, από το καθεστώς θεωρήσεων βραχείας διαμονής.

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε,'ετσι την πρόταση που δημοσίευσε η Επιτροπή στις 27 Απριλίου 2022,για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους υπηκόους του Κουβέιτ και του Κατάρ.

Μόλις το νέο καθεστώς θεωρήσεων συμφωνηθεί με το Κοινοβούλιο και θεσπιστεί επίσημα, οι δύο χώρες θα μεταφερθούν από το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 (χώρες των οποίων οι υπήκοοι υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για να εισέλθουν στο χώρο Σένγκεν) στο παράρτημα II του ίδιου κανονισμού (χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης).

Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο σημείωσε πρόοδο ως προς το πρώτο βήμα σε σχέση με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με το Κουβέιτ και το Κατάρ, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τις χώρες αυτές, ιδίως για να εξασφαλιστεί η διατήρηση της πλήρους αμοιβαιότητας για τους πολίτες της ΕΕ ως προς την απαλλαγή αυτή. Στόχος των συμφωνιών αυτών θα είναι επίσης η αποσαφήνιση των ευθυνών για την επανεισδοχή των υπηκόων καθενός από τα μέρη οι οποίοι βρίσκονται σε τυχόν παράτυπη κατάσταση.

 Προϋπόθεση για την έναρξη ισχύος της απαλλαγής θα πρέπει επίσης να αποτελέσει η αποτελεσματική έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), που έχει προγραμματιστεί για το 2023.

 Απαλλαγή και 'αλλων  κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου

 Επίσης, το Συμβούλιο υπογράμμισε ότι θα πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιφερειακή συνοχή, ιδίως προκειμένου να ενισχυθούν οι διαπροσωπικές επαφές και τα ταξίδια μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου. Ως εκ τούτου, καλεί την Επιτροπή να προβεί ταχέως στην αξιολόγηση της κατάστασης των χωρών αυτών έναντι των κριτηρίων αναφοράς, προκειμένου να απαλλαγούν άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου από την υποχρέωση θεώρησης.

ΠΗΓΗ: ΕΕ

Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.