Υπουργοί Περιβάλλοντος, στις 28 Ιουνίου:Οχι στην αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών


Συζήτηση, σχετικά με πρόταση για τις μεταφορές αποβλήτων

pelazkarabo@gmail.com - 26 Ioυνίου 2022, 7.00μμ

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 27 κρατών μελών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν στις 28 Ιουνίου,θα επιδιώξουν την επίτευξη γενικής προσέγγισης σχετικά με προτάσεις που αποτελούν μέρος της δέσμης Fit for 55, οι οποίες αφορούν την αγορά ανθρακούχων εκπομπών, τις καταβόθρες άνθρακα, τον επιμερισμό των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών, τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά και ένα Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα. Οι υπουργοί θα επιδιώξουν επίσης να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση σχετικά με πρόταση για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών που συνδέεται με προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ. 

ΗΓαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ,θα υποβάλει έκθεση για την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με πρόταση για τις μεταφορές αποβλήτων.

Δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55 % («Fit for 55»)

Οι υπουργοί θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση σχετικά με τους ακόλουθους φακέλους της δέσμης Fit for 55:

  • αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ της ΕΕ)
  • αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη (κανονισμός για τον επιμερισμό των προσπαθειών)
  • αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τις απορροφήσεις από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας (LULUCF)
  • αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από τα καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα και από τα καινούρια ελαφρά επαγγελματικά οχήματα
  • κανονισμός για τη σύσταση Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα

Η νομοθετική δέσμη Fit for 55 έχει ως στόχο την ευθυγράμμιση της ενωσιακής νομοθεσίας με την αυξημένη φιλοδοξία του νέου στόχου μείωσης των εκπομπών που προβλέπει μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών

Οι υπουργοί θα συζητήσουν πρόταση για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από αλυσίδες εφοδιασμού που συνδέονται με την αποψίλωση ή την υποβάθμιση των δασών, με στόχο την επίτευξη γενικής προσέγγισης.

Στόχος της πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που καταναλώνονται στην αγορά της ΕΕ δεν συντελούν στην αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών παγκοσμίως.

Μεταφορές αποβλήτων

Η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση για την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με πρόταση για την αυστηροποίηση των κανόνων της ΕΕ για τις μεταφορές αποβλήτων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δεν εξάγει προβληματικά απόβλητα σε τρίτες χώρες. Η πρόταση αποσκοπεί επίσης στη διευκόλυνση της μεταφοράς αποβλήτων για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση εντός της ΕΕ και στην καλύτερη αντιμετώπιση των παράνομων μεταφορών αποβλήτων.

Λοιπά θέματα

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις κυριότερες διεθνείς συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα.

Η Επιτροπή θα παράσχει στους υπουργούς πληροφορίες σχετικά με ορισμένες εκκρεμείς νομοθετικές προτάσεις.

Η Σουηδία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης + 50 στη Στοκχόλμη και η Κύπρος θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την 9η υπουργική διάσκεψη «Ένα περιβάλλον για την Ευρώπη».

Τέλος, η Τσεχία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της προσεχούς Προεδρίας της.

Πώς η ΕΕ θα επιτύχει την πράσινη μετάβαση

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Υπουργών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε τον στόχο να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Η υλοποίηση της πράσινης μετάβασης απαιτεί προσαρμογές στη νομοθεσία της ΕΕ.

Η δέσμη «Fit for 55» αποτελεί ένα σύνολο νέων νομοθετικών προτάσεων και τροποποιήσεων στην υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ οι οποίες θα βοηθήσουν την ΕΕ να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Βασικοί τομείς δράσης

  • εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, των μεταφορών, της ενέργειας, της γεωργίας και των αποβλήτων
  • απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου από καταβόθρες άνθρακα όπως τα δάση
  • χρηματοδότηση για δίκαιη μετάβαση
  • ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • ενεργειακή απόδοση
  • περισσότερα εναλλακτικά καύσιμα και περισσότεροι σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα
  • φορολόγηση της ενέργειας
  • μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα για ορισμένες εισαγωγές

Πώς κατοχυρώνονται νομοθετικά οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ: Η Επιτροπή υποβάλλει τη δέσμη «Fit for 55», η οποία περιλαμβάνει σειρά νομοθετικών προτάσεων, στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  2. ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Πραγματοποιούνται συζητήσεις σε διάφορες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου· οι εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για συμφωνία.
  3. ΕΜΑ: Με βάση τις εργασίες που επιτελούνται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις ομάδες, οι αναπληρωτές πρέσβεις των 27 κρατών μελών στην ΕΕ συνεχίζουν τις συζητήσεις προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε να συμφωνηθεί η θέση του Συμβουλίου για κάθε νομοθετική πρόταση.
  4. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Οι υπουργοί των 27 κρατών μελών της ΕΕ συζητούν τις προτάσεις με σκοπό την επίτευξη κοινής θέσης («γενική θέση») για καθεμία από αυτές. Όσον αφορά τη δέσμη «Fit for 55», οι συζητήσεις διεξάγονται μεταξύ αρμόδιων υπουργών για διάφορους τομείς πολιτικής, όπως περιβάλλον, ενέργεια, μεταφορές και οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, οι οποίοι συνέρχονται στις σχετικές συνθέσεις του Συμβουλίου.
  5. ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Οι περισσότερες προτάσεις ακολουθούν την τακτική νομοθετική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την προσέγγιση των θέσεών τους κατά τους αποκαλούμενους «τριμερείς διαλόγους».
  6. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ: Αφού επιτευχθεί συμφωνία στους τριμερείς διαλόγους, τα συμβιβαστικά κείμενα εκδίδονται επίσημα από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο και αποκτούν νομική ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη.

Για τις προτάσεις στις οποίες το Συμβούλιο είναι ο μόνος νομοθέτης, ζητείται η γνώμη του Κοινοβουλίου.

 


ΠΗΓΗ:ΕΕ

Δημοσσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com - Eπιτρέπεται ηα ανδημοσίευση με αναφορά της πηγής