Τα τρόφιμα που πετάμε στην ΕΕ: Περίπου 173 κιλα το άτομο,κάθε χρόνο

 

Τα τρόφιμα που πετάμε στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ:Περίπου 173 κιλά το άτομο το χρόνο

Πάνω από το μισό προέρχεται από τα νοικοκυριά

pelazkarabo@gmail.com - 26 Iουνίου 2022, 11.27μμ


Ανάγκη για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση


Το θέμα της σπατάλης των τροφίμων έρχεται στην επικαιρότητα, εξαιτίας της επισιτιστικής ανασφάλειας που δημιιουργείται με τις συγκρούσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, και προβάλλει μια αλόγιστη συμπεριφορά στο θέμα από τον καθένα και την καθεμία, στην ΕΕ.

 Σύφωνα με στοιχεία της ΕΕ, περίπου 87,6 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται και σπαταλώνται στην ΕΕ κάθε χρόνο, δηλαδή γύρω στα 173 κιλά ανά άτομο.

Πάνω από το μισό προέρχεται από τα νοικοκυριά, ενώ πολύ λιγότερο από τη μεταποίηση (περίπου 19 %), τις υπηρεσίες τροφίμων (περίπου 12 %), την πρωτογενή παραγωγή (περίπου 11 %) και τον τομέα χονδρικής και λιανικής (περίπου 5 %).

Οι απώλειες και η σπατάλη τροφίμων δεν είναι μόνο ευρωπαικό πρόβλημα,αλλά και παγκόσμιο.. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο χάνεται ή σπαταλάται στην πορεία από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο. 

Οι απώλειες και τα απόβλητα επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια, τον υποσιτισμό και την κατανάλωση νερού ενώ αυξάνεται η πείνα στον κόσμο. Οι ανεπάρκειες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και στην κατανάλωση έχουν και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο περιορισμός των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων συμβάλλει στην καταπολέμηση της πείνας και της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεσμεύονται, μέσω των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, να μειώσουν στο μισό την κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή έως το 2030 και να μειώσουν τις απώλειες τροφίμων σε όλη την έκταση των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού.

Ποια είναι η διαφορά;

Απώλεια τροφίμων: συμβαίνει πριν τα τρόφιμα φτάσουν στον καταναλωτή (λόγω ανεπαρκειών στο στάδιο παραγωγής και επεξεργασίας των τροφίμων)

Σπατάλη τροφίμων: συμβαίνει αφού τα τρόφιμα φτάσουν στον καταναλωτή (λόγω ανεπαρκειών στο στάδιο της κατανάλωσης)

 

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν υιοθετήσει τον στόχο να μειωθεί στο μισό η παγκόσμια κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή έως το 2030

— Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων;

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνει στόχους για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων:

  • σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία
  • στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο»
  • στρατηγική για τη βιοποικιλότητα

Σειρά προτεραιότητας των μέτρων για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων:

ΠΡΟΛΗΨΗ: αποφυγή της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων πριν να συμβούν

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: επαναχρησιμοποίηση για ανθρώπινη κατανάλωση μέσω της αναδιανομής και των τραπεζών τροφίμων ή μετατροπή σε ζωοτροφές

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: επαναξιοποίηση των υποπροϊόντων και επαναχρησιμοποίηση των θρεπτικών στοιχείων για χρήσεις όπως η κομποστοποίηση

ΑΝΑΚΤΗΣΗ: καύση με ανάκτηση ενέργειας

Ορισμένες δράσεις σε επίπεδο ΕΕ:

  • καλύτερη παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων
  • έμφαση στην πρόληψη της σπατάλης και απώλειας τροφίμων
  • διευκόλυνση της δωρεάς απούλητων τροφίμων
  • τακτική αξιολόγηση της προόδου των εθνικών μέτρων (2018, 2020)

Πηγή: FUSION 2016, στοιχεία για την ΕΕ-28