Κορονοιός: Καλά τα νέα στην ΕΕ και διεθνώς. Περισσεύουν τα εμβόλια

 Πόσοι πάσχουν από σπάνιες ασθένειες     Γιατί τα κράτη μέλη διερευνούν δυνατοτητες συνεργασίας; Το θέμα,χτες στο Συμούλιο

pelazkarabo@gmail.com - 30 Μαρτίου 2022,12.57μμ( επικαιροπ: 1.07μμ)

Η απάντηση της Ευρώπης στις σπάνιες ασθένειες 

Οι Υπουργοί Υγείας των 27 κρατών μελών της ΕΕ,στη χθεσινή σύνοδο,εκτός από τον κορονοιό,,συζήτησαν το θέμα των σπάνιων ασθενειών από τις οποίες πάσχουν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτεςκ  αι το 95 % από αυτούς δεν έχουν ακόμη λάβει θεραπεία ή δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί συζήτησαν εάν θα ήταν χρήσιμο να ενισχυθεί η συνεργασία και ο συντονισμός για τις σπάνιες ασθένειες μεταξύ των μελών και σε επίπεδο ΕΕ. Η Προεδρία ήταν πρόθυμη να συζητήσει το θέμα διότι θεωρεί ότι η ενίσχυση της δράσης της ΕΕ στον τομέα αυτό αποφέρει απτά οφέλη από την ένωση δημόσιας υγείας στους ευρωπαίους πολίτες.

Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των ιατρικών ιδρυμάτων για τις σπάνιες ασθένειες είναι ήδη κρίσιμη για την παροχή βοήθειας στους ασθενείς που πάσχουν από αυτές, αλλά άλλα εργαλεία μπορεί να χρησιμεύσουν για να καταστήσουν τη δράση της ΕΕ ακόμη πιο αποτελεσματική. 

Ειδικότερα, οι υπουργοί συζήτησαν τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο μελλοντικός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων υγείας στην καταπολέμηση των σπάνιων ασθενειών. Η πρόσβαση σε δεδομένα υγείας υψηλής ποιότητας εντός ενός ασφαλούς πλαισίου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να γίνει νωρίτερα προσβάσιμη η νέα, ασφαλέστερη, εξατομικευμένη θεραπεία.

Πανδημία

Η Προεδρία ενημέρωσε τους υπουργούς για την απόφαση που ενέκρινε πρόσφατα το Συμβούλιο με την οποία εξουσιοδοτείται η έναρξη διαπραγματεύσεων εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια διεθνή συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και για συμπληρωματικές τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας.

Η Προεδρία αναφέρθηκε στις διάφορες εκδηλώσεις στον τομέα της υγείας που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2022. Αυτές περιελάμβαναν διασκέψεις για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας (18 Ιανουαρίου), για την ψηφιακή υγεία (2 Φεβρουαρίου), την παγκόσμια υγεία (9 Φεβρουαρίου), σπάνια ασθένειες (28 Φεβρουαρίου) και αντοχή στα αντιβιοτικά (7 Μαρτίου), και η άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου EPSCO στη Γκρενόμπλ (10 Φεβρουαρίου) για την οικοδόμηση μιας ένωσης δημόσιας υγείας.

Στρατηγική της ΕΕ για την αλληλεγγύη στα εμβόλια

  • Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και έναν χρόνο από την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού στην ΕΕ, τα κράτη μέλη συζήτησαν την ενημέρωση της στρατηγικής τους για την προμήθεια και τη δωρεά εμβολίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Η επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με την εξάπλωση του SARS-CoV-2 βελτιώνεται στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και η προσφορά εμβολίων υπερβαίνει πλέον τη ζήτηση τόσο στα κράτη μέλη όσο και στις χώρες που λαμβάνουν δωρεές από την ΕΕ.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δωρίσει 700 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα μέσα του 2022 για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας -ΠΟΥ για εμβολιασμό του 70 % του παγκόσμιου π ληθυσμού.Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, τα κράτη μέλη είχαν ήδη προμηθεύσει περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 στις χώρες που τα χρειάζονταν περισσότερο, καθιστώντας την ΕΕ τον πρώτο δωρητή στον κόσμο.

Η κοινή χρήση εμβολίων με χώρες που τα χρειάζονται παραμένει βασικός στόχος της στρατηγικής εμβολίων της ΕΕ, αλλά η ανάπτυξη του τρόπου με τον οποίο θα εφαρμοστεί στην πράξη θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της.

Οι αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στη συνολική στρατηγική εμβολίων της ΕΕ περιλαμβάνουν:

προσαρμογή των συμβάσεων αγοράς εμβολίων ώστε να λαμβάνεται υπόψη το μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού της Ευρώπης που έχει λάβει πρωτογενείς εμβολιασμούς και τα αποθέματα των δόσεων που έχουν αποθεματικό τα κράτη μέλη·

βελτιστοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης για τις δόσεις που θα χορηγηθούν και τη διαχείριση των αποθεμάτων, μαζί με το COVAX·

συμμετέχοντας σε τακτικό διάλογο με τους κατασκευαστές για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση αυτών των προσαρμογών.

Οι Υπουργοί των κρατών μελών τόνισαν στη σύνοδο, τη σημασία της αξιολόγησης αυτών των επιλογών υπό το πρίσμα των επιστημονικών συμβουλών και της παρακολούθησης, που μοιράζονται σε επίπεδο ΕΕ.

Τέλος, η Προεδρία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να συμφωνηθεί μια κοινή θέση σχετικά με τον κανονισμό για σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία.

ΠΗΓΗ ΕΕ