Αλιευτικά δικαιώματα της ΕΕ για το 2022: θα ληφθεί υπόψη η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

 Δημοσιεύεται,αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε Ε και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο νέος κανονισμός για τα αλιευτικά δικαιώματα της ΕΕ για το 2022


pelazkarabo@gmail.com - 31 Mαρτίου 2022, 8.27μμ

Το Συμβούλιο εξέδωσε,σήμερα κανονισμό με τον οποίο επικαιροποιούνται τα αλιευτικά δικαιώματα της ΕΕ για το 2022, προκειμένου να ενσωματωθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2021.
 Ο κανονισμός καθορίζει τα τελικά συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τις τελικές ποσοστώσεις για τα κράτη μέλη στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιχθυαποθέματα που αποτελούν αντικείμενο διμερών διαβουλεύσεων.

Οι αλλαγές στα TAC του προηγούμενου έτους συμφωνήθηκαν με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και περιλαμβάνουν:

  • μείωση κατά 53% για το σύκο Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα·
  • μείωση κατά 62% για την παπαλίνα στη Μάγχη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου·
  • αύξηση κατά 70% για το φασί Ατλαντικού στα ύδατα γύρω από τη νότια Ιρλανδία (διαιρέσεις 7h, 7j και 7k)·
  • αύξηση κατά 92% για το νταούκι Ατλαντικού στα ύδατα δυτικά της Σκωτίας (διαίρεση 6a)·
  • αύξηση κατά 50% των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων γαρίδας της Αρκτικής στη Βόρεια Θάλασσα, για την αποφυγή κατάστασης συμφόρησης.

Επιπλέον, ο κανονισμός καθορίζει τις αλιευτικές δυνατότητες για τον γαύρο στον Βισκαϊκό Κόλπο. Το τελικό TAC των 33 000 τόνων κατανέμεται μεταξύ της Ισπανίας (29 700 τόνοι) και της Γαλλίας (3 300 τόνοι). Η επικαιροποίηση περιλαμβάνει επίσης τις αλιευτικές δυνατότητες για το αμμόχελο στη Βόρεια Θάλασσα (διαιρέσεις 2a, 3 και 4) που καθορίστηκαν κατόπιν διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τη γνωμοδότηση του ICES, η ποσόστωση που διατίθενται στην ΕΕ για το 2022 είναι 86 303 τόνοι.

Τέλος, η προσωρινή ποσόστωση των 4 500 τόνων για την ΕΕ για τον γάδο του Spitzbergen (Svalbard) παρατάθηκε έως το τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η αλιεία αυτού του αποθέματος μπορεί να συνεχιστεί, εν αναμονή κοινής αντίληψης με τη Νορβηγία για ολόκληρο το 2022.

Τέλος, η τροποποίηση του κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ορισμένων περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ), όπως η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) και η Επιτροπή Τόνου Ινδικού Ωκεανού (IOTC).

Καθορισμός των τελικών TAC και ποσοστώσεων για το 2022

Ο νέος κανονισμός σηματοδοτεί το τελικό στάδιο της ετήσιας διαδικασίας καθορισμού των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ύδατα της ΕΕ και σε ύδατα εκτός ΕΕ. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας για τα TAC και τις ποσοστώσεις που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η οποία υλοποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/109.

Δεδομένου ότι οι διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν μόλις στις 21 Δεκεμβρίου, η αρχική συμφωνία καθόριζε προσωρινά TAC και ποσοστώσεις για τα σχετικά αποθέματα υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης.

 Ο κανονισμός τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/109 ώστε να ληφθεί υπόψη η συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνετται, πως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τα ιχθυαποθέματα που τελούν υπό κοινή διαχείριση της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούνται κοινοί πόροι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (ΣΕΣ) μεταξύ των δύο μερών καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσδιορίζουν τα αντίστοιχα αλιευτικά τους δικαιώματα στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα.

Στο πλαίσιο της ΣΕΣ, και τα μέρη συμφωνούν να διεξάγουν ετήσιες συνομιλίες με σκοπό τον καθορισμό των TAC και των ποσοστώσεων για το επόμενο έτος. Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται από την Επιτροπή και λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων:

  • τις διεθνείς υποχρεώσεις
  • τη συνιστώμενη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ) για κάθε είδος, ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αλιείας σύμφωνα με την κοινή αλιευτική πολιτική
  • τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, με προληπτική προσέγγιση όταν τέτοιες γνωμοδοτήσεις δεν είναι διαθέσιμες
  • την ανάγκη προστασίας των μέσων διαβίωσης των αλιέων

Το Συμβούλιο παρέχει πολιτική καθοδήγηση στην Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης και προσυπογράφει την τελική συμφωνία.