Σύνοδος Κορυφής ΕΕ -Κίνας: !η Απριλίου 2022
Κυρίαρχο θέμα της αυριανής συνόδου, ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο κ. Josep Borrell θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κίνας κ. Li Keqiang το πρωί και με τον Πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping το απόγευμα.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν ,επίσης την κατάσταση των διμερών σχέσεων και τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα και η υγεία, καθώς και τρόπους διασφάλισης μιας πιο ισορροπημένης και αμοιβαίας εμπορικής σχέσης.
Η ΕΕ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να τονίσει την ανάγκη προάσπισης της βασιζόμενης σε κανόνες διεθνούς τάξης και των οικουμενικών αξιών. Η ΕΕ θα ζητήσει την επανάληψη του διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα με ουσιαστικό τρόπο
Πάντως οι σχέσεις των δύο μερών δεν παύουν να έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλες προοπτικές, οπως προκύπτει και από τις δύο προηγούμενες συνόδους.
Η προηγούμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2020 και η σύνοδος των ηγετών ΕΕ-Κίνας πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2020 μέσω βιντεοδιάσκεψης
Οι ηγέτες ολοκλήρωσαν καταρχήν τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις (CAI).
Σε συνέχεια εντατικών διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό της ΕΕ, τα δύο μέρη υλοποίησαν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει στην σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Απρίλιο του 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να επιδιώξουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τα τέλη του 2020.
Βασικά στοιχεία της συμφωνίας
Η CAI έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία και θα συμβάλει στην επανεξισορρόπηση της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας με βάση αξίες και αρχές βιώσιμης ανάπτυξης.
Παρέχει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πρόσβασης στην αγορά για τους επενδυτές της ΕΕ, παρέχοντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βεβαιότητα και προβλεψιμότητα για τις δραστηριότητές τους. Η CAI θα βελτιώσει σημαντικά τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού, μέσω της θέσπισης σαφών υποχρεώσεων για τις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, απαγορεύοντας τις πρακτικές αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας και λοιπές πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς, και ενισχύοντας τη διαφάνεια των επιδοτήσεων. Ως εκ τούτου, θα επιφυλάσσεται δικαιότερη μεταχείριση στις εταιρείες της ΕΕ όταν δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ανταγωνισμού στην κινεζική αγορά.
Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει σημαντικές δεσμεύσεις όσον αφορά το περιβάλλον και το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και τα εργασιακά πρότυπα.
Υπογραφή, επικύρωση, σύναψη, εφαρμογή και παρακολούθηση της CAI
H EE θα προβεί πλέον στην υπογραφή, επικύρωση και σύναψη της συμφωνίας σύμφωνα με τους νομικούς κανόνες και διαδικασίες της. Τα δύο μέρη θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την προστασία των επενδύσεων εντός δύο ετών από την υπογραφή της CAI.
Η συμφωνία επίσης προβλέπει τη θέσπιση ενός ισχυρού μηχανισμού επιβολής και παρακολούθησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της CAI.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν
Πέραν των διαπραγματεύσεων για την CAI, η ΕΕ επανέλαβε την προσδοκία της ότι η Κίνα θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν επίσης την ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση στην αγορά για τους εμπόρους της ΕΕ που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός ή ο ψηφιακός τομέας, και να αντιμετωπιστεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε παραδοσιακούς κλάδους, όπως η χαλυβουργία και η βιομηχανία αλουμινίου, καθώς και στους τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Όσον αφορά το κλίμα, η ΕΕ χαιρέτισε την ανακοίνωση της Κίνας περί επίτευξης ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060 και δήλωσε εκ νέου έτοιμη να συνεργαστεί στα ζητήματα που αφορούν το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.
ΠΗΓΗ: ΕΕ
Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com