ΠΕΜΠΤΗ- ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ:Το ποσοστό εμβολιασμού της Ευρώπης είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο

 Γενική Διευθύντρια Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Επιτροπής: Ενώ τα κρούσματα του κορονοιού καταγράφουν ανοδική τάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι πριν από 12 μήνες.

pelazkarabo@gmail.com - 30 Δεκεμβρίου 2021,9.37μμ

Ικανοποίηση από την πρόοδο που σημειώθηκε στην αντιμετώπιση του κορονοιού από την ΕΕ, εκφράζει η Γενική Διευθύντρια Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαικής Επιτροπής, κα Sandra Gallina, σε πρόσφατο, σχετικό άρθρο της. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει, και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον. Ωστόσο, διαπιστώνουμε την πίεση που μπορεί να ασκήσει η αύξηση των νοσηλειών στα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας, ενώ η μείωση της αποτελεσματικότητας των ίδιων των εμβολίων θα απαιτήσει περαιτέρω δράση.

Καθώς άλλη μια χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις που θέτει η COVID-19. Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα αυτής της νόσου καταγράφουν ανοδική τάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι πριν από 12 μήνες.

Έχουμε πλέον συμφωνίες με διάφορους παρασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι έχουν ήδη παραδώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις στα κράτη μέλη. Όλα αυτά μεταφράζονται σε αριθμητικά στοιχεία που έχουν σημασία — 3 στους 4 ενήλικες στην Ευρώπη έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, παρά τις διαφορές που παρουσιάζει το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών ή ακόμη και εντός κάθε κράτους μέλους. Οι διαφορές αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και η Επιτροπή, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να «γεφυρώσει το κενό».

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά Έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, ιδίως όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Χάρη στον εκτεταμένο εμβολιασμό, παρά την εκ νέου επιβολή ορισμένων περιορισμών, αυτοί δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο αυστηροί όσο πέρυσι. 

Οι Ευρωπαίοι μπόρεσαν να επιστρέψουν σε κάποιου είδους κανονικότητα χάρη και στην επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού που πραγματοποίησε η ΕΕ. Αν και τα εμβόλια μάς προστατεύουν, όπως οφείλουν να κάνουν, δεν αποτελούν πανάκεια. Όπως όλοι και όλες μάθαμε να κάνουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με τον ιό, τηρώντας απαρέγκλιτα τις νέες «συνήθειες» που αποκτήσαμε, δηλαδή να φοράμε μάσκα, να αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους και να τηρούμε τις αποστάσεις.

Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να έχουμε κατά νου ότι κανείς μας δεν είναι ασφαλής έως ότου είμαστε όλοι ασφαλείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εξακολουθούν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού.

Το ποσοστό εμβολιασμού της Ευρώπης είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να αποσείσουμε την ευθύνη που έχουμε να εξασφαλίσουμε τη σημαντική αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Εκατομμύρια εμβόλια φεύγουν από τα κράτη μέλη με κατεύθυνση χώρες μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος. Η Ευρώπη παρέμεινε ανοικτή ακόμη και σε δύσκολους καιρούς και εξασφάλισε την εξαγωγή των τόσο απαραίτητων εμβολίων.

Επιπλέον, η «Ομάδα Ευρώπη» θα επιταχύνει τις ήδη αξιοσημείωτες προσπάθειές της για να διασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό του 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού το 2022, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Οκτώβριο του 2021.

Όπως προαναφέρθηκε, είμαστε τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τον SARS-CoV-2 απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο. 

Η αλληλούχηση γονιδιώματος, χάρη στην οποία μπορέσαμε πρόσφατα να ταυτοποιήσουμε την παραλλαγή Όμικρον, θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Όσο περισσότερες γνώσεις αποκτούμε για τη συμπεριφορά αυτού του ιού, τόσο καλύτερα μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. 

Η αύξηση της ικανότητας διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων —τόσο PCR όσο και ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων— που πολλά κράτη μέλη αρχίζουν να εφαρμόζουν, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη ιχνηλάτηση επαφών, το ευρωπαϊκό ψηφιακό έντυπο εντοπισμού επιβατών και την επιδημιολογική παρακολούθηση των λυμάτων είναι όλα μέτρα που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ιό SARS-COV-2 και, τελικά, να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο της ΕΕ για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη μπορεί να ενεργεί με συντονισμένο τρόπο προκειμένου να εντοπίζει, να αξιολογεί, να αντιμετωπίζει και να υπερκεράζει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές απειλές κατά της υγείας.

Έχουμε διανύσει τόσο μεγάλη διαδρομή από τον Ιανουάριο του 2020. Η στρατηγική της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19 αρχίζει να αποφέρει καρπούς. Τρεις θεραπευτικές αγωγές διαθέτουν ήδη άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στην ΕΕ, και άλλες βρίσκονται υπό εξέταση. Καθώς καθίστανται διαθέσιμες πιο ελπιδοφόρες θεραπείες, η Επιτροπή μεριμνά για την κοινή ευρωπαϊκή κοινή προμήθεια φαρμακοθεραπευτικών μέσων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να έχουν έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα. Ως δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα εμβόλια, τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα συμβάλλουν στη μείωση των νοσηλειών και στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και θανάτων.

Αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε τα μεγάλα άλματα που πραγματοποιήσαμε μαζί. Αυτά τα Χριστούγεννα, καθώς θα περνούμε πολύτιμο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας, μπορούμε να προσβλέπουμε στην αξιοποίηση της σταθερής βάσης που οικοδομήσαμε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΕΕ

Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot,com