Emmanuel Macron : Ειναι εύλογο να δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την προστασία της Ελλάδας σε περίπτωση εισβολής, επίθεσης ή απειλής.

 Δημοσιεύτηκε 11.27μμ

Emmanuel Macron: Η Ελλάδα υπάρχει ως πολιτισμός προτού υπάρξει ως Έθνος – Κράτος, και είναι ένας πολιτισμός που μας ενέπνευσε και μας καθόρισε.

pelazkarabo@gmail.com, 28 Σεπτεμβρίου 2021, 11.27μμ

Πλήρη και ξεκάθαρη θέση υπερ της ενίσχυσης της Ελλάδας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε μια ταραχώδη περιοχή, με μείζονες ενεργειακές και γεωπολιτικές προκλήσεις, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τη Γαλλία. τάχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron,μιλώντας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,που δόθηκε,σήμερα στο Παρίσι 

Είναι λοιπόν εύλογο, επισήμανε, να βοηθούμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί ώστε να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντά της και να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και να δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την προστασία της σε περίπτωση εισβολής, επίθεσης ή απειλής. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη φιλία μας και την ευρωπαϊκή ανεξάρτητη εδαφική ακεραιότητα.

Δεν έχω την αίσθηση πως το καλοκαίρι του 2020 ήταν η Ελλάδα αυτή που συμπεριφέρθηκε επιθετικά στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ο κ..Emmanuel Macron Πιστεύω πως είναι ευρωπαϊκό μας καθήκον να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε Κράτος μέλος, και αυτό έπραξε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020. 

Επισήμανε, δε, πως η εταιρική σχέση(Eλλ'αδας -Γαλλίας, εντάσσεται με πλήρη συνοχή και σεβασμό στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τουςμ ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ

Εδώ και δύο αιώνες, είπε, η Γαλλία αγωνίζεται για τα ιδεώδη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Ελλάδος. Θα συνεχίσει να το πράττει, γιατί το επιτάσσει μεν η φιλία των λαών μας, των εθνών μας, είναι δε και υπαρξιακή ανάγκη.

Ακολουθεί η ομιλία του Γάλλου Προέδρου στα Ελληνικά, όπως τη λάβαμε από την Πρεσβεία της Γαλλίας, στην Ελλάδα.


 Ομιλία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.(Παρίσι 28 Σεπτεμβρίου 2021)


Ομιλία

Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο,

Κυρία και κύριοι υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι πρέσβεις,

Κυρίες και κύριοι,

Οι υπουργοί μας μόλις υπέγραψαν μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια. Πρόκειται για μια συμφωνία που αποτελεί τον καρπό μακρόχρονων εργασιών που εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και μιας σχέσης που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Είναι στην πραγματικότητα η κατάληξη της κοινής διακήρυξης του Ιουνίου του 2008 σχετικά με την άμυνα και την ασφάλεια, καθώς και της ελληνογαλλικής διακήρυξης της 23ης Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση. Είναι όμως κυριότερα ο καρπός των τελευταίων 18 μηνών και των εντατικών εργασιών, από κοινού με τον Πρωθυπουργό, που οδήγησε τη Γαλλία να σταθεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020, οδηγώντας στη συνέχεια σε στρατηγικές συζητήσεις το περασμένο καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής στο Ajaccio και, τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο στη Μασσαλία, όσο και στην Αθήνα για το MED9. Οι συζητήσεις μας εντατικοποιήθηκαν και οδήγησαν στη σημερινή θετική κατάληξη.

Η εταιρική αυτή σχέση εκφράζει την κοινή μας βούληση να επεκτείνουμε και να εντείνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας βάσει των κοινών μας συμφερόντων και της πραγματικής αλληλεγγύης που ενδυναμώνει τους δεσμούς μας. Δεσμοί που συνεισφέρουν στην προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των δύο Κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στις περιοχές κοινού ενδιαφέροντος. Η συμφωνία επιτρέπει την εμβάθυνση της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας, κάτι που αντανακλάται έμπρακτα στην ελληνική απόφαση για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, και, με τη σημερινή σας ανακοίνωση Κύριε Πρωθυπουργέ, τριών φρεγατών Belh@rra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, στο Lorient – μαρτυρώντας την εμπιστοσύνη και την ποιότητα της σχέσης μας. Παράλληλα, θα φροντίσουμε μαζί για την εντατικοποίηση των συνεργασιών αυτών στο βιομηχανικό πεδίο, ενισχύοντας από τη μια τις βιομηχανικές μας συνεργασίες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας από την άλλη.

Η εταιρική μας σχέση εντάσσεται με πλήρη συνοχή και σεβασμό στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την αποτελεσματική προστασία των εδαφών μας αλλά και τη συντονισμένη δράση μας για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στα Βαλκάνια. Συνεισφέρει επομένως στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Ευρώπης, καθώς και στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η εταιρική μας σχέση δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε – μας επιτρέπει να δράσουμε από κοινού, αποτελεσματικά και σε στενή συνεργασία, για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα.

Προκύπτει εξάλλου από το γεγονός ότι μοιραζόμαστε, σε βάθος, σε όλες τις περιοχές που προανέφερα, ένα κοινό όραμα υπεράσπισης των συμφερόντων μας, σταθερότητας και επιθυμίας για κοινή δράση και κοινό έργο. Ακόμη, η εταιρική αυτή σχέση ακολουθεί πιστά τις θέσεις μας και τις μάχες που δίνουμε μαζί, Κύριε Πρωθυπουργέ, από την εκλογή σας και έπειτα, και που έχουμε υπενθυμίσει πολλάκις, όπως είναι η τεχνολογική ανεξαρτησία και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στρατιωτική δέσμευση.

Η έκθεση που εγκαινιάσαμε χθες αναδεικνύει τις ιστορικές ρίζες της σχέσης μας. Όπως ανέφερα, η Ελλάδα υπάρχει ως πολιτισμός προτού υπάρξει ως Έθνος – Κράτος, και είναι ένας πολιτισμός που μας ενέπνευσε και μας καθόρισε. Είναι όμως και ένα Έθνος – Κράτος που μέσα σε δύο αιώνες ακολούθησε τον δρόμο της ανεξαρτησίας και της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με τις ανησυχίες, τα όνειρα, τον πολιτισμό, την τέχνη, τον παλμό του. Εδώ και δύο αιώνες, η Γαλλία αγωνίζεται για τα ιδεώδη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Ελλάδος. Θα συνεχίσει να το πράττει, γιατί το επιτάσσει μεν η φιλία των λαών μας, των εθνών μας, είναι δε και υπαρξιακή ανάγκη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η εταιρική αυτή σχέση συνδυάζεται με την ιστορία μας, τις δεσμεύσεις μας, και, το πιστεύω ακράδαντα, με τις ανάγκες των χωρών μας και της ηπείρου μας για τον αιώνα που ανοίγεται μπροστά μας. Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω, Κύριε Πρωθυπουργέ, καθώς και όλους τους συνεργάτες, δικούς σας και δικούς μου, και να σας πω πόσο χαιρόμαστε για την παρουσία σας χθες και σήμερα στο Παρίσι και για την υπογραφή ενός εγγράφου που θα σημαδέψει ανεξίτηλα την κοινή μας ιστορία. Εκφράζω ακόμη την αλληλεγγύη μας. Βρεθήκαμε στο πλευρό σας σε στιγμές αβεβαιότητας, πριν έναν χρόνο, αλλά και κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Παραμένουμε δίπλα σας τις δύσκολες αυτές ημέρες και ώρες, μιας και γνωρίζω πως αναχωρείτε άμεσα για το Ηράκλειο όπου σημειώθηκε σεισμός. Παρακαλώ να δεχτείτε εκ νέου την αλληλεγγύη της Γαλλίας σε αυτήν τη δοκιμασία. Σας ευχαριστώ για τη φιλία σας, για τη δέσμευσή σας και για το θάρρος σας, για το θάρρος του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ Κύριε Πρωθυπουργέ.


Απάντηση σε ερώτηση

Δεν έχω την αίσθηση πως το καλοκαίρι του 2020 ήταν η Ελλάδα αυτή που συμπεριφέρθηκε επιθετικά στην ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω πως είναι ευρωπαϊκό μας καθήκον να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε Κράτος μέλος, και αυτό έπραξε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020. Αυτό θεσπίζουμε με αυτήν την στρατηγική εταιρική σχέση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε μια ταραχώδη περιοχή, με μείζονες ενεργειακές και γεωπολιτικές προκλήσεις, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τη Γαλλία. Είναι λοιπόν εύλογο να βοηθούμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί ώστε να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντά της και να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και να δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την προστασία της σε περίπτωση εισβολής, επίθεσης ή απειλής. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη φιλία μας και την ευρωπαϊκή ανεξάρτητη εδαφική ακεραιότητα.

Ευρύτερα όμως, θέλω να πω τα εξής:

 Πρώτον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αφήσουν πίσω τους την αφέλεια. Όταν δεχόμαστε πιέσεις, όταν ξένες δυνάμεις σκληραίνουν τη στάση τους, πρέπει να αντιδρούμε, να δείχνουμε πως έχουμε την ισχύ και την ικανότητα να αμυνθούμε, χωρίς να οδηγηθούμε σε κλιμάκωση, εξασφαλίζοντας όμως τον σεβασμό.

 Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν σημαντικό ιστορικό μας σύμμαχο, ιδίως σε θέματα αξιών. Και θα παραμείνουν. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να σημειώσουμε πως εδώ και περίπου 10 έτη, οι ΗΠΑ εστιάζουν περισσότερο στα εσωτερικά τους ζητήματα και στα στρατηγικά τους συμφέροντα τα οποία στρέφονται προς την Κίνα και τον Ειρηνικό. Είναι δικαίωμά τους, είναι ζήτημα της δικής τους κυριαρχίας. Σέβομαι την κυριαρχία των λαών, αλλά, και πάλι, θα ήμασταν αφελείς, ή μάλλον θα υποπίπταμε σε τεράστιο σφάλμα αν δεν προσαρμοζόμασταν στα νέα αυτά δεδομένα. Επομένως, με τον ίδιο πραγματισμό, την ίδια διαύγεια, θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για την προστασία μας. Δεν πρόκειται περί αντικατάστασης, αλλά περί ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες απαιτήσεις για την προστασία μας. Είναι το σωστό, είναι λοιπόν ευθύνη μας να το κάνουμε