Συμβούλιο:Στη σύνοδο του Ιουνίου το μέλλον της ΚΓΠ

 

Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας: 26-27 Μαΐου 2021
 pelazkarabo@gmail.com - 29 Mαίου 2021, 5.07μμ

Το μέλλον της κοινής γεωργικής πολιτικής  ήταν το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης των υπουργών γεωργίας και αλιείας που συνεδρίασαν 27 και 28 Μαίου, με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία και για τους τρεις κανονισμούς που συνιστούσαν το πακέτο μεταρρυθμίσεων της ΚΓΠ. Επειδή, όμως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, η συζήτηση θα συνεχιστεί στη σύνοδο του Συμβουλίου τον Ιούνιο.

 Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με διοργανικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, και τα κύρια σημεία συζήτησης περιελάμβαναν κοινωνικές προϋποθέσεις, στόχευση πληρωμών και πράσινη αρχιτεκτονική . 

Μετά από συζήτηση, οι υπουργοί ενέκριναν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα , η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Συμφώνησαν για τη σημασία της Διάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων ως ορόσημο και πραγματική ευκαιρία για την αναμόρφωση των συστημάτων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια προ-σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Ιουλίου στη Ρώμη.

Στη σύνοδο ανταλλάγησαν απόψεις, σχετικά με τη μελέτη που εκπόνησε η Επιτροπή σχετικά με τις επιλογές ενημέρωσης της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ για την παραγωγή και εμπορία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού . Συνολικά, χαιρέτισαν τη μελέτη και αναγνώρισαν την ανάγκη ανάληψης δράσης και ενημέρωσης της νομοθεσίας για τα PRM, προκειμένου να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Νέες γονιδιωματικές τεχνικές

Οι Υπουργοί πραγματοποίησαν συζήτηση σχετικά με τα συμπεράσματα της μελέτης της Επιτροπής σχετικά με τις νέες γενωμικές τεχνικές και διερεύνησαν πιθανές μελλοντικές πολιτικές δράσεις. Σε γενικές γραμμές, συμφώνησαν με τα πορίσματα της μελέτης, ιδίως την ανάγκη αντιμετώπισης της νομικής αβεβαιότητας και προσαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να ληφθεί υπόψη η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η Επιτροπή παρουσίασε στους υπουργούς το σχέδιο δράσης τους για τη βιολογική γεωργία . Το σχέδιο αυτό δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και περιγράφει πώς μπορεί να αυξηθεί το μερίδιο της βιολογικής γεωργίας στο τουλάχιστον 25% της γεωργικής γης της ΕΕ , σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι Υπουργοί συζήτησαν το επίπεδο φιλοδοξίας του σχεδίου δράσης, καθώς και τη σκοπιμότητά του. Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο της Επιτροπής και περιέγραψαν τις φιλοδοξίες τους να αυξήσουν το ποσό της γης που αφιερώθηκε στη βιολογική γεωργία στα κράτη μέλη τους.

Αλιευτικές δυνατότητες ΕΕ-ΗΒ

Οι υπουργοί συζήτησαν την πορεία των διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες μετά το Brexit και σημείωσαν τα σχόλια από διάφορες αντιπροσωπείες. Επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην προσέγγιση της Επιτροπής στο να συνεχίσει να επιδιώκει μια συνολική συμφωνία.

Αλιευτικές διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ

Οι ισπανικές και γαλλικές αντιπροσωπείες παρείχαν στους υπουργούς πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τις επιδοτήσεις της αλιείας . 

Δήλωση του ομίλου Visegrad σχετικά με την ΚΓΠ και το Farm to Fork

Η πολωνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους υπουργούς για την κοινή δήλωση της Ομάδας Visegrad και ορισμένων άλλων κρατών μελών σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η στρατηγική Farm to Fork όσον αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ.

Οι υπουργοί σημείωσαν μια δήλωση που υποβλήθηκε εξ ονόματος της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας σχετικά με την ανάγκη στήριξης των γεωργικών τομέων που επλήγησαν από τα πρόσφατα γεγονότα παγετού . Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου και της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου 2021, εξαιρετικές εκδηλώσεις παγετού είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη γεωργική παραγωγή στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι υπουργοί εξέφρασαν αλληλεγγύη στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, με ορισμένα παρατηρώντας ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε τον κίνδυνο κακών καιρικών συνθηκών να επηρεάσουν τη γεωργία σε ολόκληρη την ΕΕ συνολικά

Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση, χωρίς τροποποιήσεις του κειμένου