Γιατί χρειάζεται μια διεθνής συνθήκη για τις πανδημίες;
Διαβάστε τις παρατηρήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Μαρίνα Κουρμπέλα - pelazkarabo@gmail.com 30 Μαρτίου 2021, 7.47μμ
Παρατηρήσεις του Προέδρου κ. Charles Michel κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus
Καλημέρα και καλησπέρα σε όλους.
Ζητάμε σήμερα μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες. Η πανδημία COVID-19 ξεπερνά όντως κατά πολύ τον τομέα της υγείας.
Καλύπτει όλους τους τομείς των κοινωνιών μας. Αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μας. Αλλά πάνω απ’ όλα μας δίνει ένα σκληρό μάθημα — καμία χώρα, καμία ήπειρος δεν μπορεί να νικήσει μόνη της μια πανδημία. Απαιτείται συνολική προσέγγιση. «Εμείς» και όχι «εγώ», και συλλογική δέσμευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Το θέμα δεν είναι «αν», αλλά «πότε» θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία. Πρέπει συνεπώς να είμαστε έτοιμοι. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.
Αυτή η συνθήκη για τις πανδημίες θα διέπεται από τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Θα υποστηρίζει την αρχή «Υγεία για όλους». Με τη συνθήκη αυτή κύριος στόχος μας είναι να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καλύτερη πρόβλεψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των πανδημιών· να ενισχύσουμε τις ικανότητες και την ανθεκτικότητα διεθνώς· να εξασφαλίσουμε δίκαιη πρόσβαση σε ιατρικές λύσεις· και να ενισχύσουμε τα διεθνή συστήματα συναγερμού, την ανταλλαγή δεδομένων και την προηγμένη ιατρική έρευνα.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσέγγιση «Μία υγεία», η οποία διασυνδέει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη μας. Για να λειτουργήσει αυτή η συνολική προσέγγιση, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη λογοδοσία και μεγαλύτερη κοινή ευθύνη στο διεθνές σύστημα.
Η νόσος COVID-19 αποτελεί οδυνηρή υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ηγέτες από κάθε περιοχή του κόσμου συνεργάστηκαν για να προτείνουν συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο.
Η ανοσοποίηση αποτελεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύσσουμε, να παρασκευάζουμε και να διαθέτουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις.
Η νόσος COVID-19 αποκάλυψε αδυναμίες και διχασμούς στις κοινωνίες μας. Πρέπει τώρα να συνενωθούμε ως μία παγκόσμια κοινότητα. Να οικοδομήσουμε μια πανδημική άμυνα για τις μελλοντικές γενιές, η οποία θα εκτείνεται πολύ πέρα από τη σημερινή κρίση. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να μετατρέψουμε την πολιτική βούληση σε συγκεκριμένες δράσεις. Όπως ακριβώς μετά τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οραματιστές ηγέτες συναντήθηκαν για να οικοδομήσουν ένα πολυμερές μοντέλο και να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ευθύνη μας, ως ηγέτες, να διασφαλίσουμε ότι η ετοιμότητα για την πανδημία — και τα παγκόσμια συστήματα υγείας μας — είναι προσαρμοσμένα για τον 21ο αιώνα.
Κατευθυνόμαστε σήμερα από ένα πνεύμα συλλογικής αλληλεγγύης, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της συμμετοχικότητας και της διαφάνειας. Ας εργαστούμε μαζί — για να αφήσουμε μια κληρονομιά που θα μας κάνει όλους υπερήφανους.
Δημοσιεύτηκε στο:pelazkarabo.blogspot.com
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής