Προς δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς επενδυτικών ταμείων στην ΕΕ

 

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο  αρχίζει έρευνα για αξιολόγηση 


pelazkarabo@gmail.com – 27 Φεωρουαρίου 2021, 5.17μμ

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο - ΕΕΣ ξεκίνησε έλεγχο, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο της ΕΕ προς τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς επενδυτικών ταμείων. Οι ελεγκτές θα εξετάσουν αν οι διαρκώς εξελισσόμενοι κανόνες ανταποκρίνονται στον σκοπό τους, καθώς και κατά πόσον η ΕΕ έχει προωθήσει την εφαρμογή κοινών εποπτικών πρακτικών στα κράτη μέλη και έχει μετριάσει τον κίνδυνο για τους επενδυτές, τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Σημειώνεται, πως τα επενδυτικά ταμεία συστήνονται με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων προς επένδυση μέσω χαρτοφυλακίων περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχών, ομολόγων και ακινήτων. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, τη ναυαρχίδα των πρωτοβουλιών της ΕΕ για τη διευκόλυνση της ροής επενδύσεων και αποταμιεύσεων σε ολόκληρη την Ένωση.

 Οι κανονισμοί της ΕΕ αποσκοπούν στη δημιουργία μιας ενιαίας ανταγωνιστικής αγοράς για εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, ώστε οι επενδυτές να έχουν μεγαλύτερη επιλογή από αξιόπιστα προϊόντα και να μειωθούν οι επιβαρύνσεις.

Καθαρή αξία των στοιχείων ενεργητικού των 64 000 επενδυτικών ταμείων που εδρεύουν στην Ευρώπη:  17,6 τρισεκατομμύρια ευρώ,

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η καθαρή αξία των στοιχείων ενεργητικού των περίπου 64 000 επενδυτικών ταμείων που εδρεύουν στην Ευρώπη ανερχόταν σε 17,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση άνω των 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ από το 2009. Τα νοικοκυριά κατέχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών επενδυτικών  ταμείων βάσει του καθαρού ενεργητικού τους, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων, γεγονός που καθιστά ακόμη σημαντικότερη την προστασία των καταναλωτών. Η ΕΕ συνεχίζει να ενισχύει σταδιακά τη ρύθμιση του τομέα αυτού, ιδίως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Συγκέντρωση σε 4 χώρες της ΕΕ

Παρά τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς και το γεγονός ότι τα ταμεία που εδρεύουν στην ΕΕ, τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες επενδυτές, έχουν το πλεονέκτημα ενός «ευρωπαϊκού διαβατηρίου», καθώς συναλλάσσονται στις αγορές όλης της ΕΕ, ο κλάδος των επενδυτικών ταμείων εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένος σε λίγα κράτη μέλη.

Οπως αναφέρει το ΕΕΣ, το 2020, περισσότερο από το 80 % του συνόλου των υπό διαχείριση καθαρών στοιχείων ενεργητικού διακρατούνταν στο Λουξεμβούργο (4,7 τρισεκατομμύρια ευρώ), στην Ιρλανδία (3,1 τρισεκατομμύρια ευρώ), στη Γερμανία (2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ) και στη Γαλλία (2 τρισεκατομμύρια ευρώ), ενώ περισσότερα από τα μισά καθαρά στοιχεία ενεργητικού των ιδιωτών επενδυτών (γνωστά ως ΟΣΕΚΑ) είχαν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο ή στην Ιρλανδία. Επιπλέον, δεν πάει πολύς καιρός, (ήτοι το 2018) που περί το 70 % του συνόλου των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού στην Ένωση διακρατούνταν από ταμεία εξουσιοδοτημένα ή καταχωρισμένα για διάθεση μόνο σε ένα κράτος μέλος. Καθώς πολλοί κανόνες θεσπίζονται σε επίπεδο κράτους μέλους, υπάρχει το ενδεχόμενο σημαντικών ρυθμιστικών διαφορών μεταξύ τους.

Οι ελεγκτές, μεταξύ άλλων, αναδεικνύουν τα πιθανά τρωτά σημεία του τομέα και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παραδείγματος χάριν, στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, τον Μάρτιο του 2020, οι μεγάλες εκροές κεφαλαίων από όλα τα επενδυτικά ταμεία προκάλεσαν αναταραχές στις αγορές. «Σε εποχές πολύ χαμηλών επιτοκίων, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών που επιζητούν αποδόσεις από τις οικονομίες τους και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο Rimantas Šadžius, Μέλος του ΕΕΣ και επικεφαλής του ελέγχου. «Με τον έλεγχο θα επαληθεύσουμε κατά πόσον η ΕΕ έχει δημιουργήσει μια αποτελεσματική ενιαία αγορά για όλα τα είδη επενδυτικών ταμείων, η οποία να υπηρετεί τόσο τους επενδυτές όσο και τις επιχειρήσεις.»


 

Δημοσιεύτηκε στο: pelazkarabo.blogspot. com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.