Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, 1 Μαρτίου 2021
Βήμα, βήμα, η Αλβανία προσεγγίζει την ένταξη, με την Ελλάδα να παρέχει στήριξη που της ζητείται, στην ευρωπαϊκή της πορεία
Μαρίνα Kυρμπέλα -pelazkarabo@gmail.com - 28 Φεβρουαρίου 2021, 8.37μμ
Την 1η Μαρτίου, 2021,κατά την 11η συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης θα συζητήσει τις σχέσεις στο πλαίσιο της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και θα επικεντρωθεί στην προενταξιακή στρατηγική, ιδίως υπό το πρίσμα των κριτηρίων για την απόκτηση της ιδιότητας μέλους (πολιτικά κριτήρια, οικονομικά κριτήρια, κεκτημένο, οικονομική συνεργασία). Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν επίσης την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Θα πραγματοποιηθεί επίσης ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και άλλα διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Οικονομικά και άλλα
Όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια, η Επιτροπή στην εκθεσή της, τον Οκτώβριο του 2020, αναφέρει. πως η Αλβανία σημείωσε κάποια πρόοδο στην προσπάθειά της να αναπτύξει μια λειτουργική οικονομία της αγοράς. Ενώ η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε λόγω της μείωσης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, άλλοι τομείς σημείωσαν καλές επιδόσεις και η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σταθερά και ο δείκτης δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται, αν και παρέμεινε υψηλός κατά την περίοδο αναφοράς. Οι τράπεζες συνέχισαν να μειώνουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυξήθηκε η δανειοδότηση στον ιδιωτικό τομέα. Έχουν ληφθεί μέτρα για την ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς, αλλά η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση παρέμεινε χαμηλή. Η εφαρμογή της ευρείας μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη προχώρησε ικανοποιητικά, αλλά δεν έχει ακόμη βελτιώσει την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις. Η πανδημία της COVID-19 έχει επιδεινώσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες και οι οικονομικές επιπτώσεις της εξουδετερώνουν ένα μέρος της προόδου.
Στην ίδια έκθεση, μεταξύ άλλων αναφέρεται ακόμη, πως:
Η Αλβανία έχει σημειώσει σχετική πρόοδο και έχει προετοιμαστεί σε μέτριο βαθμό όσον αφορά την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις ανταγωνιστικές πιέσεις και τις δυνάμεις της αγοράς εντός της Ένωσης. Οι υποδομές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής επικοινωνίας, καθώς και τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί, αλλά εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικά κενά σε σύγκριση με τις χώρες της περιοχής και την ΕΕ.
Η ανταγωνιστικότητα της Αλβανίας παρεμποδίζεται από την έλλειψη επιχειρηματικής και τεχνολογικής τεχνογνωσίας, τη σημαντική έλλειψη δεξιοτήτων, την αδυναμία των θεσμών και τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και υποδομών. Η ενσωμάτωση στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, καθώς και οι εξαγωγές παρέμειναν κατώτερες των δυνατοτήτων.
Επιπλέον, η εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και ένα πλήρως λειτουργικό κτηματολόγιο αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αύξηση των επενδύσεων και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, καθώς και για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού και του τουριστικού τομέα.
Καλή γειτονία
Όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία, η Αλβανία εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας.
Αλλοι τομείς
Η Αλβανία συνεχίζει την εναρμόνιση της νομοθεσίας της με τις απαιτήσεις της ΕΕ σε διάφορους τομείς, ενισχύοντας την ικανότητά της για ανάληψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ. Η χώρα είναι μετρίως προετοιμασμένη σε πολλούς τομείς, όπως στον τομέα του δημοσιονομικού ελέγχου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και της στατιστικής, ή έχει επιτύχει σχετικό επίπεδο προετοιμασίας, μεταξύ άλλων στους τομείς των δημόσιων συμβάσεων, της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης, καθώς και των διευρωπαϊκών δικτύων.
Η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της στο πλαίσιο της γενικής προετοιμασίας για τη θέσπιση και την εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ. Η θέσπιση μιας συνολικής πολιτικής εσωτερικού δημοσιονομικού ελέγχου και ο συντονισμός της εφαρμογής της με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της διαχείρισης της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων οικονομικών εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση προς ένα λειτουργικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου στον δημόσιο τομέα.
Θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών και ενέργειας, καθώς και τη λήψη συναφών μεταρρυθμιστικών μέτρων για τη συνδεσιμότητα, επίσης με στόχο τη βελτίωση της συνδεσιμότητας σε ολόκληρη την περιοχή.
Πρέπει να ολοκληρώσει τη θέσπιση του παράγωγου δικαίου για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της απασχόλησης και να ενισχύσει τον διοργανικό συντονισμό των μέτρων που επηρεάζουν τις πλέον ευάλωτες ομάδες.
Να ενισχυθούν η διοικητική ικανότητα και τα επαγγελματικά πρότυπα των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του κεκτημένου και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών οργάνων. Παραμένει ουσιαστικής σημασίας η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ιδίως για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική, αποδοτική και διαφανής λειτουργία του συστήματος δημόσιων συμβάσεων και της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Η Αλβανία εξακολουθεί να εναρμονίζεται πλήρως με όλες τις θέσεις και δηλώσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ.
Δημοσιεύτηκε στο:pelazkarabo.blospot.com