Σε ένα μήνα και μία σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελεί πλέον μέρος της εσωτερικής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.
Μαρίνα Κουρμπέλα -pelazkarabo@gmail.com-Κυριακή,29 Νοεμβρίου 2020,9.47μμ
Τι αλλάζει μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ;
Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύονται τη μελλοντική εταιρική τους σχέση. Η πολιτική δήλωση σχετικά με τη μελλοντική σχέση που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης και καθορίζει το πλαίσιο για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις.ιάρκεια αυτής της περιόδου. Οι κύριες πληροφορίες στην επισκόπηση είναι οι εξής:
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι σημαντικοί πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα διασκορπιστούν με την αποχώρησή του από τη μία ημέρα στην άλλη, υπήρξε εκ των προτέρων διαπραγμάτευση συμφωνίας αποχώρησης. Η συμφωνία αυτή ισχύει από τις 1 Φεβρουαρίου 2020, ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Προβλέπει μεταβατική περίοδο έως το 31. Δεκεμβρίου 2020, όπου το δίκαιο της ΕΕ κατ’ αρχήν εξακολουθεί να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέρος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύονται τη μελλοντική εταιρική τους σχέση. Η πολιτική δήλωση σχετικά με τη μελλοντική σχέση που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης και καθορίζει το πλαίσιο για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις.
Ως εκ τούτου, από την 1 Ιανουαρίου 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελεί πλέον μέρος της εσωτερικής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.
Ως εκ τούτου, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική σχέση έως το τέλος του έτους, η σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα αλλάξει ριζικά και θα διαφέρει σημαντικά από τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τις αναγκαίες τελωνειακές και φορολογικές διατυπώσεις. Τα κράτη, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ πρέπει να προετοιμαστούν για αυτές τις συνέπειες της λήξης της μεταβατικής περιόδου, ανεξάρτητα από το αν η σύναψη συμφωνίας με τη μελλοντική σχέση είναι επιτυχής ή όχι.
Για να βοηθήσει στη διαδικασία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 9 Ιουλίου 2020 ανακοίνωση («ανακοίνωση ετοιμότητας») για την προετοιμασία της λήξης της μεταβατικής περιόδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Προς επίρρωση των ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί επί του παρόντος τις περισσότερες από 90 τομεακές ανακοινώσεις ενδιαφερομένων που είχε δημοσιεύσει κατά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του άρθρο 50. Αυτές οι επικαιροποιημένες «ανακοινώσεις ετοιμότητας» σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. δασμοί, συμπεριλαμβανομένων των προτιμησιακών κανόνων καταγωγής, της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, των βιομηχανικών προϊόντων, των χημικών προϊόντων, των υπηρεσιών και των αποσπασμένων εργαζομένων κ.λπ.) έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις να προετοιμαστούν για αναπόφευκτες αλλαγές που θα προκύψουν ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η ΕΕ εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για στενή εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι δυνατή μια επιτυχής συμφωνία με βάση την πολιτική διακήρυξη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Αυτό περιλαμβάνει τις προετοιμασίες σε περίπτωση μη συμφωνίας.
Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση
Σύμφωνα με την πολιτική διακήρυξη, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις 25 Φεβρουαρίου 2020 σχετικά με τη διαπραγματευτική εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευθεί τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου εξ ονόματος των κρατών μελών. Σε αυτή τη βάση, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο κειμένου για τη μελλοντική εταιρική σχέση στα μέσα Μαρτίου, το οποίο έκτοτε συμπληρώνεται από πρόσθετα στοιχεία. Μπορείτε να βρείτε το παρόν και τα άλλα κείμενα στον ιστότοπο της ειδικής ομάδας για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπό δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγουν τακτικές διαπραγματεύσεις από τον Μάρτιο. Η ΕΕ θα βασίσει τις διαπραγματεύσεις της στην από κοινού συμφωνηθείσα πολιτική διακήρυξη. Ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν ανεπίλυτες οι ουσιαστικές διαφορές σε ορισμένους τομείς.
Διαφορές
Υπάρχουν διαφορές, ιδίως, όσον αφορά το ζήτημα των δίκαιων όρων ανταγωνισμού, της οριζόντιας διακυβέρνησης μιας ενδεχόμενης συμφωνίας και της αλιείας. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, Michel Barnier και David Frost, και οι ομάδες τους πρόσφατα ενέτειναν τις διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος διότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συμφωνία αποχώρησης, τι αλλάζει
Πρώτον, το Brexit δεν άλλαξε ριζικά για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της συμφωνίας αποχώρησης της 1 Φεβρουαρίου 2020
Η ελεύθερη κυκλοφορία της ΕΕ, δηλαδή το δικαίωμα διαβίωσης, εργασίας, σπουδών και κοινωνικής προστασίας οπουδήποτε στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα εξακολουθήσει να ισχύει κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Επιπλέον, τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και των Βρετανών πολιτών που διαμένουν στην ΕΕ θα προστατεύονται πλήρως· Μπορείτε να εξακολουθήσετε να ζείτε, να εργαστείτε, να σπουδάσετε και να επωφεληθείτε από την κοινωνική ασφάλιση στο Ηνωμένο Βασίλειο/ΕΕ.
Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν άμεσα βάσει της συμφωνίας αποχώρησης· Οι κανονιστικές εντολές που προκύπτουν εφαρμόζονται μέσω της εθνικής νομοθεσίας και των εθνικών μέτρων. Στη Γερμανία, στις 24 Νοεμβρίου 2020 τέθηκε σε ισχύ νόμος για την τροποποίηση του νόμου περί ελεύθερης κυκλοφορίας/ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα καθεστώτος των βρετανών πολιτών και των μελών των οικογενειών τους που δικαιούνται ελεύθερης κυκλοφορίας βάσει της συμφωνίας αποχώρησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει πλέον λόγο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μετά την αποχώρηση. Ως εκ τούτου, οι Βρετανοί πολίτες αποκλείονται επίσης από τη συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών και δεν έχουν πλέον το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων που επιθυμούν, για παράδειγμα, να μετεγκατασταθούν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου εξαρτώνται σε καθοριστικό βαθμό από την έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ελλείψει συμφωνίας, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες που εφαρμόζονται σε τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ.
Το ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία που κατοχυρώνεται στη συμφωνία αποχώρησης διαφυλάσσει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ· Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται ότι δεν θα διενεργούνται έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και ότι τηρείται πλήρως η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Το καθεστώς προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει μέρος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά όλοι οι σχετικοί κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ θα ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και ο τελωνειακός κώδικας της ΕΕ. Οι αναγκαίοι έλεγχοι και τελωνειακοί δασμοί διενεργούνται στα σημεία εισόδου της νήσου της Ιρλανδίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com - επιτρέπεται η αναδημοσίευση, με αναφορά της πηγής.
Δ