ΕΕ: Ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο


 Δηλώσεις από Γερμανική Προεδρία, Επιτροπή, και αντίδραση από Γαλλία


Μαρίνα Κουρμπέλα, -pelazkarabo@gmail. com, Πέμπτη,24 Σεπτεμβρίου 2020, 5.27μμ



Μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη, που φαίνεται να οδηγήσει σε αποτελέσματα , είναι η παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο καλύπτει όλα τα διαφορετικά στοιχεία που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη μετανάστευση.Προβλέπει βελτιωμένες και ταχύτερες διαδικασίες σε ολόκληρο το σύστημα ασύλου και μετανάστευσης. Και επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ των αρχών της δίκαιης κατανομής ευθύνης και αλληλεγγύης. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και της εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειρίζεται τη μετανάστευση.

Ευχάριστη δήλωση σχετικά με το θέμα, είναι αυτή που έγινε από τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας εντός του εξαμήνου της, δηλαδή έως το τέλος του χρόνου.
Συγκεκριμένα, ο , Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Οικοδομών και Κοινότητας,. Horst Seehofer δήλωσε

Η πρόταση που υπέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει μια καλή βάση για συγκεκριμένες συζητήσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις οποίες θα ξεκινήσω χωρίς καθυστέρηση. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τις αρχές της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο κατά τους υπόλοιπους μήνες της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει λειτουργική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, όπως δείχνουν σαφώς τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια. Η τύχη της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τη μεταναστευτική πολιτική της. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα. Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να δείξει στον κόσμο ότι είναι ενωμένη ακόμη και σε αυτό το δύσκολο ζήτημα.

Δηλώσεις της Επιτροπής

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Προτείνουμε σήμερα μια ευρωπαϊκή λύση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητά μας να διαχειριστούμε τη μετανάστευση ως Ένωση. Η ΕΕ έχει ήδη αποδείξει σε άλλους τομείς ότι μπορεί να λάβει έκτακτα μέτρα για να συμβιβάσει αποκλίνουσες απόψεις. Δημιουργήσαμε μια σύνθετη εσωτερική αγορά, ένα κοινό νόμισμα και ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο ανάκαμψης για την ανασυγκρότηση των οικονομιών μας. Είναι πλέον καιρός να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της από κοινού διαχείρισης της μετανάστευσης, με τη σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης.»


Επίσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Η Μόρια μάς υπενθυμίζει αδυσώπητα ότι έχει εκπνεύσει ο χρόνος που μπορούμε να ζούμε σε ένα ημιτελές σπίτι. Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε γύρω από μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Το σύμφωνο παρέχει τα ελλείποντα κομμάτια του παζλ για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της μετανάστευσης. Τα κράτη μέλη δεν αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση με τον ίδιο τρόπο και οι διαφορετικές και μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε ένα απ’ αυτά αξίζει να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν.»

Η Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε για το ίδιο θέμα, ότι «Η μετανάστευση ανέκαθεν υπήρξε και θα αποτελεί πάντοτε μέρος των κοινωνιών μας. Αυτό που προτείνουμε σήμερα θα διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική που μπορεί να μετουσιώσει τις ευρωπαϊκές αξίες σε πρακτική διαχείριση. Αυτό το σύνολο προτάσεων θα συνεπάγεται σαφείς, δίκαιες και ταχύτερες διαδικασίες στα σύνορα, ώστε τα άτομα να μην χρειάζεται να περιμένουν σε κατάσταση αβεβαιότητας. Σημαίνει ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες για ταχείες επιστροφές, περισσότερες νόμιμες οδούς και ισχυρές δράσεις για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων. Προστατεύει ουσιαστικά το δικαίωμα αίτησης ασύλου».


Αντίδραση της Γαλλίας στην πρόταση για το Σύμφωνο 


Από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, λάβαμε το σχετικό κείμενο για τη γαλλική αντίδραση στο σύμφωνο που παρουσίασε η Επιτροπή, το οποίο δημοσιεύουμε ,στη συνέχεια.

Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οτι τα Κράτη που επηρεάζονται άμεσα από τις αφίξεις δεν μπορούν να αφεθούν μόνα στην αντιμετώπιση τούτης της ανθρωπιστικής, υγειονομικής, αλλά και σχετικής με την ασφάλεια πρόκλησης.


Αντίδραση της Γαλλίας στην πρόταση για το Σύμφωνο μεταναστευτικής πολιτικής που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

« Η Γαλλία χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Σύμφωνο μεταναστευτικής πολιτικής.

Η κοινή μας πολιτική σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης χρήζει ριζικής αναθεώρησης ώστε να αξιοποιηθούν τα διδάγματα της κατάστασης που βιώνει η Ευρώπη μετά από την κρίση του 2015.

Η Γαλλία απευθύνει κάλεσμα για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση, βασισμένη στην κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην υπευθυνότητα και στην αλληλεγγύη. Πρέπει να ενισχύσουμε σε μεγάλο βαθμό τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόσο για να ανακοπεί η παράνομη μετανάστευση, που ενθαρρύνεται από τη δραστηριότητα των κυκλωμάτων διακίνησης - τα οποία και οφείλουμε να καταπολεμούμε αδιάκοπα - όσο και για να προσφέρουμε σε όσους δικαιούνται άσυλο καλύτερη υποστήριξη κατά την άφιξή τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Πρέπει επίσης να αποτρέψουμε τις δευτερογενείς μετακινήσεις, οι οποίες οδήγησαν στον διπλασιασμό των αιτημάτων ασύλου στη Γαλλία από το 2015, καθιστώντας τη χώρα μας αποδέκτη των περισσότερων αιτημάτων, μαζί με τη Γερμανία. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τον καθορισμό σαφέστερων και απαιτητικότερων κανόνων ως προς την ευθύνη διαχείρισης των αιτημάτων.

Η διασαφήνιση των κανόνων πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση των μηχανισμών αλληλεγγύης. Τα Κράτη που επηρεάζονται άμεσα από τις αφίξεις δεν μπορούν να αφεθούν μόνα στην αντιμετώπιση τούτης της ανθρωπιστικής, υγειονομικής, αλλά και σχετικής με την ασφάλεια πρόκλησης.

Η Γαλλία ήταν πάντοτε πιστή στο ραντεβού στήριξης των χωρών πρώτης εισόδου, και αυτό την τιμά, είτε πρόκειται για στήριξη στη Μάλτα και στην Ιταλία, βάσει του μηχανισμού της Βαλέτας, είτε πρόκειται για ad hoc συνεισφορά, όπως πρόσφατα, προς την Ελλάδα, λόγω της πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας. Κάθε Κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, είτε μέσω μετεγκαταστάσεων, είτε κατ’ εξαίρεση μέσω άλλων τρόπων υποχρεωτικής συνδρομής.

Τέλος, η Γαλλία εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διεξάγει πιο απαιτητικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Η ευρωπαϊκή στρατηγική συνεργασίας πρέπει να ενσωματώσει το εν λόγω διακύβευμα, ενισχύοντας την πολιτική και οικονομική σταθερότητα των εταίρων μας και καταπολεμώντας τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τη δυσχερή θέση ορισμένων πληθυσμών.

Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία και επείγουσα. Θα μεριμνήσουμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ειδικότερα με τη Γερμανία, προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι συζητήσεις επί του κειμένου να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν.

 

Gérald Darmanin – Υπουργός Εσωτερικών

Marlène Schiappa - Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για την ιθαγένεια

Clément Beaune - Υφυπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις »