Οικουμενικότητα: το “παγκόσμιο, συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας”
Μια άυλη ελληνική περιουσία, με διεθνή συμμετοχή
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα.
pelazkarabo@gmail.com – Tρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020.5.07μμ
H επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Mike Pompeo πέρα από την πολυδιάστατη σημαντικοτητά της, ιδιαίτερα για τη δεδομένη,χρονική στιγμή, επιβεβαιώνει και το “παγκόσμιο,συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας”, αυτό της Οικουμενικότητας.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική που εφαρμόζεται και της οποίας, προς τιμή των πολιτικών μας, οι διάφορες δηλώσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα δεν πρόσβαλαν τον εθνικό χαρακτήρα της, ιδιαίτερα, δε, οι σχέσεις που αναπτύσσει με πολύ ισχυρές χώρες, αποτελεί στοιχείο της δυναμικής που αποκτά από την οικουμενική διάσταση, από το “παγκόσμιο, συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας”, αυτό της Οικουμενικότητας.
Η Ελλάδα δεν περιορίζεται μέσα στα συνορά της, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Οι Ελληνες είναι σε όλον τον κόσμο, αλλά το κυριότερο είναι το γεγονός, ότι το Ελληνικό πνεύμα έχει οικουμενική διάσταση ,Χαρακτηριστικό που βοηθά τους Ελληνες να μην υπερηφανεύονται, πέραν του δέοντος, και να μοιράζεται αυτό, με όλους, όσους άλλους το επιθυμούν.
Είναι αυτό που κάποτε, σε δημοσιογραφική αποστολή στην τότε Τσεχοσλοβακία, μου είχε πει ο Τσεχοσλοβάκος διερμηνέας που με συνόδευε, και οποίος μιλούσε πολλές γλώσσες. Ξέρετε, μου είπε, πως η δική σας γλώσσα, η Ελληνική, είναι σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου; Ελληνικές λέξεις, εξωτερικεύουν βασικές έννοιες και αρχές, σχεδόν όλων των μορφών της Ζωής των ανθρώπων.
Δημοσιεύτηκε στο:
pelazkarabo.blogspot.com